`Kemi: ”syror och baser”

Veckorna före höstlovet och denna vecka har vi arbetat med Syror och baser i kemin. Vi har undersökt hur vi kan göra något surt till basiskt och tvärtom. Vi har skapat våran egen indikator i form av rödkålssaft och kaffefilter. Andra indikatorer som vi har använt är lackmuspapper och pH-papper. Exempel på syror citron, vinäger, filmjölk och saltsyra. Exempel på baser (som är motsatsen till en syra) tandkräm, bakpulver, tvättmedel och kalk. Vi har lärt oss om syror och basers olika användningsområden både i hemmet och industrin. Precis som med temperatur, längd, vikt, hastighet m.m kan vi mäta hur surt eller basiskt något är med hjälp av pH-skalan. Om något varken är surt eller basiskt kallar vi det för neutralt. Vi har övat på att se sambandet mellan de utsläpp vi bidrar med och vilka konsekvenser dessa får för vår miljö samt vilka åtgärder som behöver göras för att minska våra utsläpp och vår påverkan på miljön.

Vecka 46 kommer vi att ha prov på detta:

6A Torsdag 21: november

6B Tisdag 19:e november